Koiran kanssa pyöräily

Koiran ulkoiluttamisen ja pyöräilyn yhdistäminen on erinomainen liikuntatapa, joka on samalla erittäin suosittu liikunta- ja ulkoilumuoto ympäri Suomea. Varsinkin suurikokoiset ja aktiiviset koirat saavat pyörän kanssa liikkuessa paremmin liikuttua, jolla on suora vaikutus koiran yleiseen hyvinvointiin ja lihaskuntoon. Koira pitää kuitenkin totuttaa pyörän läsnäoloon ja sen vieressä juoksemiseen ennen varsinaisen pyöräilyliikunnan aloittamista. Harjoittelun apuna voi käyttää markkinoilla olevia erikoisvarusteita.

Odota oikeaa ikää

Pyörällä liikkuminen vaatii koiralta täysin erilaista tarkkailukykyä kun kävelylenkkien aikana. Koiran täytyy oppia tarkkailemaan pyöräilijää ja muuttamaan juoksutahtiaan pyörän vauhdin mukana. Harrastuksen voi aloittaa ainoastaan terveiden, aikuisten koirien kanssa. Pentujen ja alle 18-kuukautisten nuorten koirien nivelet ja luusto eivät vielä kestä pyörän vierellä juoksemista. Ikäraja vaihtelee kuitenkin rotukohtaisesti ja se kannattaa täten tarkistaa kasvattajalta tai eläinlääkäriltä.

Aloita harjoittelu rauhallisesti

Pyörällä tehdyistä lenkeistä tulee helposti pitempiä kun normaalisti, joten reitti pitää suunnitella koiran kunnon mukaan. Vain pari kilometriä päivässä kävelevät koirat eivät jaksa juosta tai hölkätä pyörän vierellä pitkiä matkoja vaan tällöin harjoittelu täytyy aloittaa lyhyillä osuuksilla ja kasvattaa sitä vähitellen tulevien viikkojen aikana.

Mieti varusteiden käyttöä

Tarkoitukseensa sopivan pyörän lisäksi koiran kanssa liikkuessa voi olla parasta käyttää siihen suunniteltuja varusteita kuten pyöräilytaluttimia ja talutinhihnoja, jotka venyvät vaihtelevien nopeuksien mukaan. Pyörään asennettavat pyöräilytaluttimet taasen pitävät koiran turvallisen matkan päässä pyörästä ja vapauttaa pyöräilijän kummatkin kädet ohjaamaan pyörää.

Opeta koiralle pyörän vierellä liikkuminen

Turvallisen pyörällä liikkumisen avain on opettaa koira liikkumaan kokoajan samalla puolella pyörää. Täten ensimmäisillä lenkeillä on hyvä edetä hitaasti ja palkita koira onnistuneista suorituksista. Niin ikään pyöräilijän täytyy myös tottua koiran kanssa liikkumiseen. Liikkuessa pitää tarkkailla koiran liikkeitä, jaksamista ja vauhtia sekä pitää silmällä lähiympäristössä piileviä vaara- ja häiriötekijöitä kuten muu tieliikenne.

Lisää liikuntaa kunnon kasvaessa

Kun perusasiat on saatu hallintaan ja koira jaksaa liikkua yhä enemmän, voidaan lenkkien pituutta kasvattaa. Jo muutaman viikon sisällä koiran kunto on yleensä kasvanut riittävästi että voidaan puhua jo useiden kilometrien pyörälenkeistä.

Comments Off on Koiran kanssa pyöräily

Filed under Blogi