Kultainennoutaja

shutterstock_123176032

Kultainennoutaja on maailmanlaajuisesti verrattain suosittu, keskisuuri koirarotu. Rodun alkuperä on sijoitettu 1800-luvun Isoon-Britanniaan, tarkemmin sanottuna Skotlantiin. Kultainennoutaja on alun perin jalostettu metsästyskoiraksi, mutta nykyään rodun ominaisimpia käyttötarkoituksia ovat metsästyksen lisäksi myös seurakoira ja palveluskoira. Kultainennoutaja on yksi yhteensä kuudesta erilaisesta noutajarodusta. Rodusta löytyy myös kahta erilaista linjaa, näyttelykoiraa ja metsästyskoiraa. Suurin osa lemmikiksi kasvatetuista kultaisistanoutajista on näyttelykoiria.

Kultainennoutaja elää keskimäärin hieman yli kymmenvuotiaaksi. Urokset ovat hieman naaraita kookkaampia. Uroksen keskimääräinen säkäkorkeus on noin 61 cm kun taas naaraan keskikorkeus on 51 cm. Painoltaan kultainennoutaja sijoittuu yleensä 26 ja 40 kilon välimaastoon iästä ja sukupuolesta riippuen. Tavallisimmat turkin väritykset rodulla ovat valkoinen, kerman värinen sekä kultainen. Karva on yleensä joko suora tai hieman laineikas. Kultainennoutaja on fyysiseltä olemukseltaan voimakas, sopusuhtainen sekä varmaliikkeinen koira.

Kultainennoutaja lemmikkinä

Kultainennoutaja mielletään usein perhekoiraksi. Rotu onkin omiaan esimerkiksi lapsiperheen koirana, sillä kultainennoutaja on luonteeltaan hyvin ystävällinen, älykäs, avoin ja iloinen, ja käyttäytyy luonteensa omaisesti erityisesti lasten ja vanhempien ihmisten seurassa. Kaiken kaikkiaan rotu on erittäin ihmisystävällinen. Ihmisten lisäksi kultainennoutaja tulee hyvin toimeen myös muiden koirarotujen kanssa ja onkin varsin sosiaalinen rotu. Helppoa ja lempeää perhekoiraa etsittäessä kannattaakin harkita kultaisennoutajan hankkimista, sillä rotu on omiaan kaikenikäisten ja –karvaisten talouteen. Kuten minkä tahansa koirarodun kohdalla, ennen kultaisennoutajan hankkimista kannattaa tutustua koiran historiaan, ominaisuuksiin ja luonteenpiirteisiin kunnolla.

Kultaisennoutajan muita käyttötarkoituksia

Luonteenpiirteidensä ansioista kultainennoutaja soveltuu hyvin myös erilaisiin muihin käyttötarkoituksiin. Rotu on ominaisuuksiltaan helposti oppivaa sorttia, mistä syystä se onkin helppo kouluttaa erilaisiin tehtäviin ja harrastuksiin. Rotu on helppo pitää vapaana, sillä kultainennoutaja pysyttelee aina omistajansa läheisyydessä. Koira on kärsivällinen ja siksi sen kouluttaminen on helpompaa kuin monien muiden koirarotujen. Koiran koosta ja luonteesta johtuen kultainennoutaja tarvitsee aina kunnon peruskoulutuksen, mutta kouluttamisen jälkeen se on kelpo seuralainen erilaisiin tehtäviin. Työkoirana kultaistanoutajaa käytetään esimerkiksi tullin ja postin huumekoirana sekä näkövammaisten ihmisten opaskoirana. Kuten muutkin noutajarodut, on myös kultainennoutaja hyvä koira metsästykseen.